top of page
Vyhledat

Americký truck Hummer H2



Tak jsme si tentokrát vzali do parády americkou klasiku, co se týká armádních a offroad vozidel. Vozidlo, které jste zatím nejspíše viděli jen ve filmu a pokud jste ho viděli na živo, tak zajisté na ten zážitek nezapomenete. 

Psal se rok 1992, když se do výroby zadali první kusy předchůdce našeho dnešního vozu tedy Hummer H1, za rok se jich zvládlo vyrobit 1.000 ks a ihned po uvedení na trh si 5 kusů objednal herec Arnold Schwarzenegger. Hummer H1 je postaven na základech čistě vojenského vozu Humvee. Nicméně dost o H1 i ta si zaslouží svůj vlastní článek a dnes se podíváme na model o trochu menší, ale žádného drobka nečekejte.  Model H2, není žádný módní výstřelek, má v celku jednoduché tvary, ostré hrany a možná až jednoduchý vzhled. Váží přes úctyhodné 3 tuny a se svými pěti metry na délku a dvěmi na šířku i výšku se nejedná o vozidlo střední třídy. V momentě, kdy mu obujete pořádné offroad gumy a 20″ kola stojíte u majestátního monstra, se kterým se na silnici rozhodně přetahovat nechcete. V USA spadá model H2 do kategorie trucků a proto oficiálně nebyla udávaná ani spotřeba, která se pohybuje kolem 20-30l na 100km (tento údaj je po silnici). V terénu na nějakou spotřebu s tímhle obrem asi nekoukáte.  

Na focení jsme se vydali do kopců a hlavně za sněhem. Jak jsme již zmínili dnes si povíme o Hummeru H2 s motorem V8 6.0L, tedy pardon s motorem V8 6.2L. Počkejte ono to je celé trochu jinak… Do hor totiž jedeme s Lukášovo dvěma vozidly jedním je Hummer H2 a druhým Hummer H2, zní to možná divně, ale není Hummer jako Hummer. 

Začneme prvním tedy starším modelem, první hlavní rozdíl najdeme pod kapotou. Zde najdeme osmiválcový motor s obsahem 6.0 L doplněn čtyřstupňovou automatickou převodovkou. Na tomto modelu jsou obuté 22″ alu kola s mohutným vzorkem pneumatik BF Goodrich. Zásadní rozdíly v exteriéru mezi těmito auty moc nehledejte jsou téměř totožná, ale v interiéru se „kácelo“. Ze staršího modelu dýchá jakési tajemno, až by se člověk bál zmáčknout nějaký knoflík, aby neodpálil atomovou bombu na nepřítele, i když je to stále vozidlo, které vyrostlo z vojenského speciálu, tak disponuje poměrně vysokou až luxusní výbavou jakou je například střešní okno, klimatizace, vyhřívané sedačky a to i pro pasažery vzadu. Ti mají také například možnost připojení sluchátek a naladění své oblíbené hudby. Za mě osobně (pozn. autora) je tento interiér, to, co k Hummeru sedí – tajemný, drsný až bojácný takový měl být Hummer vždy.

Druhým Hummer je z roku 2008 a tentokrát je již opatřen osmiválcem s obsahem 6,2L o výkonu 293 kW a konečně šestistupňovou automatickou převodovkou, to vše je samozřejmě krok kupředu a správným směrem. Bohužel dopředu šel také i interiér, tudíž se v novějších modelech ztratil ten nádech tajemna a „strachu“, nemůžeme říci že by byl uvnitř ošklivý, ale prostě starší vzhled se nám k němu hodil více. Celková jízda a komfort je samozřejmě o třídu jinde a na respekt na silnici si získává i tak. Zajímavostí je, že se tento model vyráběl pouhé 2 roky a v roce 2009 byla úplně zastavena výroba modelu H2. 

Při zahájení prodeje v ČR se cena nového Hummeru pohybovala kolem 2.500.000 Kč vč. DPH a své fandy zde zajisté měla a jak je vidět má dodnes!

Možná se Vám zdá tohle auto zbytečné nebo nepraktické, ale koukněme se do kufru, který je uzpůsoben zřejmě tak, aby zvládl odvézt „kápa gangu + jeho dva bodyguardy“ samozřejmě všechny v černých pytlích, děláme si srandu…, vešlo by se jich tam více. Ale tím jsme chtěli jen vypíchnout velikost zavazadlového prostoru, který má objem 1.132l tudíž je to naprosto ideální vozidlo na nákup, tedy pokud Vám nevadí, že budete muset zaparkovat na dvou Feliciích, každým kolem na jedné. 


64 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page