top of page
Vyhledat

Dřevorubci v Holýšově – Kvalifikace MČR Stihl TimberSports 20.7. 2019

Aktualizováno: 30. 5. 2019

Dřevorubce už dnes nepotkáte pouze v lese, ale také na soutěžních kláních. Ovšem nebýt původních dřevorubců, kteří se jednou vsadili, kdo rychleji poseká strom, tak by tato soutěž nejspíše ani nevznikla. Světově nejznámější je série Stihl TimberSports. Sport, s tímto označením, vznikl v roce 1985 ve spojených státech. Právě tam se ho ujala světová společnost STIHL, která mu dala řád, pravidla a hlavně z něj dokázala vybudovat celosvětový fenomén, který je v současnosti velmi vyhledávaný pro svou atraktivitu. Jedná se o velmi náročnou soutěž, které se opravdu neúčastní jen tak někdo. Timbersports má celkem 6 disciplín, ve všech disciplínách jde především o čas a o preciznost. Při těchto disciplínách soutěžící používají sekery, velké ruční pily a také obrovské a těžké motorové pily. 

Celá soutěž je na té nejvyšší úrovni a vše podléhá přísným kontrolám. Například používané dřevo musí být buď to borovice vejmutovka (v USA) nebo topol z Holandských plantáží (v Evropě). Dřevo se před soutěží frézuje na daný průměr, aby měli všichni závodníci stejná pravidla. Na vrcholových kláních se dřevo dokonce také rentgenuje, zda neobsahuje skryté suky, které by mohly soutěžící zpomalit. Dále jsou zde používané nástroje kam patří například sekery, které se nedají srovnávat s těmi co máte v kotelně. Sekery jsou speciálně kalené a každý závodník má svoji vlastní. Používané motorové pily stojí stovky tisíc, jejich váha je několika násobně větší než u klasických pil a rychlost, kterou se točí řetěz dosahuje přes 200km za hodinu. Jedná se opravdu o velmi náročný sport.


Timbersport má celkem 6 disciplín: Springboard, STIHL Stock Saw, Standing Block Chop, Single Buck, Underhand Chop a Hot Saw. Nyní se na všechny koukneme trochu podrobněji.

Springboard – dřevorubec musí do kmenu stromu vysekat jakýsi klín, do kterého zasadí jedno z dvou prken nazývaných springboard. Na toto prkno si následně stoupne a zopakuje stejný postup pro druhé prkno. Poté ve výšce tří metrů musí přesekat kmen o průměru 27 cm. Jedná se o nebezpečnou a velmi náročnou disciplínu. 

STIHL Stock Saw – zde se testuje zručnost závodníka s motorovou pilou STIHL MS 661. Úkolem je uříznout dva kotouče v co nejrychlejším čase. První kotouč se řeže směrem shora dolů a druhý opačně, přitom oba kotouče musí být souměrné a uříznuté ve vyznačené výseči 10cm, jinak je závodník diskvalifikován. 

Standing Block Chop – tato disciplína simuluje kácení stromu.Jedná se o přeseknutí kmene o průměru 30cm a to co v nejrychlejším čase. Kmen se do poloviny naseká z jedné strany a poté doseká ze strany druhé.

Single Buck – jedna z nejstarších soutěžích disciplín. Využívá se při ní obrovská ruční pila a řeže se blok o průměru 46 centimetrů. Při této soutěži musí být využito celé délky pily a řez musí být zcela rovný!

Underhand Chop – při této disciplíně stojí závodník na kmeni a přesekává ho opět nejprve z jedné a poté z druhé strany. Zde se musí dodržovat přesnost jednotlivých seků a jde tedy o velkou zručnost.

Hot Saw – jedná se o jednu z nejatraktivnějších disciplín. Zde musí závodník uříznout motorovou pilou 3 kotouče ze kmene o průměru 46cm. Tyto kotouče musejí být uříznuty z výseče pouhých 15cm. 


Česká republika má v tomto sportu několik úspěšných závodníků. Jedním z nich je například Martin Komárek, který je několika násobný mistr Evropy a na Mistrovství světa v TimberSportu získal neuvěřitelné bronzové místo! 

My Vám děkujeme za přečtení tohoto článku a věříme, že pokud jste dosud TimberSport neznali, tak už víte o co v této soutěži jde.

Pokud Vás to jako tisíce dalších fanoušků zaujalo a chtěli byste tento nevšední zážitek vidět na vlastní oči, tak již toto léto budete mít šanci. V sobotu 20.7. 2019 tento sport dorazí do západních Čech přesněji do Holýšova, kde proběhne kvalifikace na Mistrovství České republiky, v rámci velkého srazu amerických vozů všech ročníků a druhů. 


Nechcete si nechat nic o celé akci ujít ? Sledujte nás na facebooku – FACEBOOK AKCE

283 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page